17-09-202411:52

Внесення змін до актового запису цивільного стану

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» за наявності достатніх підстав.
Підставою для внесення змін до актових засобів цивільного стану може бути усиновлення, скасування або визнання усиновлення недійсним, визнання та встановленням факту батьківства, материнства, а також виправлення та доповнення відомостей.
Внесення змін до актових засобів цивільного стану, а також поновлення та анулювання, здійснюється відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану.
Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою:
- особи, щодо якої складено актовий запис;
- одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини;
- опікуна недієздатної особи;
-спадкоємців померлого;
- представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.
 
Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом ДРАЦС за місцем зберігання відповідного актового запису.
Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.
Скористатись послугою можна через портал Дія за посиланням http://surl.li/dvxxrq
За результатами розгляду поданої до відповідного відділу ДРАЦС заяви про внесення змін до актового запису цивільного стану та на підставі зібраних документів і за наслідками перевірки відділ ДРАЦС складає обґрутований висновок про внесення змін до актового запису (або декілької актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому.
У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.