11-05-202212:05

Як одружитись дистанційно в умовах війни?

В умовах війни особливо важливо отримувати державні послуги якомога швидше та доступніше.

Відтак, з перших днів війни уряд вніс зміни, якими дозволив проводити реєстрацію шлюбу у разі відсутності однієї/одного з пари, або й обох.

Однак, перелік громадян, хто може скористатись спрощеною процедурою ВИЧЕРПНИЙ.

До них відносяться:

- військовослужбовці Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування;

- поліцейські;

- особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби;

- особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки;

- працівники закладів охорони здоров'я.

Не переживайте, зареєструвати шлюб без згоди або відома особи не можна, оскільки обов'язковою умовою є відеозв'язок.

Як подати заяву на укладання такого шлюбу?

Визначені урядом категорії мають подати заяву про державну реєстрацію шлюбу своєму командиру (ця заява автоматично вважається фактом надання згоди), а далі командир засвідчує справжність заяви.

Заява має містити відомості про заявника та про особу, з якою він бажає зареєструвати шлюб: прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство. У разі обрання прізвища нареченого (нареченої) або приєднання до свого прізвища прізвища нареченого (нареченої) — також відомості про обране прізвище

Факт реєстрації шлюбу, якщо один із наречених є військовослужбовцем, також може засвідчуватися актом про укладення шлюбу, який складається безпосередньо командиром (керівником) військовослужбовця та скріплюється гербовою печаткою відповідного органу.

Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими.

Крім того, факт реєстрації шлюбу може засвідчуватися актом, який складається керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених та скріплюється печаткою (за наявності) цього закладу.

Акт може складатися в присутності обох чи одного з наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній, за участю двох свідків.

Звертаємо Вашу увагу, якщо акт про реєстрацію шлюбу складає командир чи головний лікар, його необхідно передати до будь-якого ДРАЦСу, щоб відділ вніс дані до державного реєстру.

Відтак, цей акт підтверджує, що шлюб вже зареєстровано. У такому випадку відділ вносить його в реєстр, після чого подружжя може отримати свої свідоцтва про шлюб у відділі, яким складено актовий запис про їх шлюб на підставі акта, або, у разі неможливості отримання свідоцтва в цьому відділі, у іншому в якому зручно.

Більш детально ознайомитись з порядком реєстрації можна за посиланням

https://www.kmu.gov.ua/npas/deyaki-pitannya-derzhavnoyi-reyestraciyi-shlyubu-v-umovah-voyennogo-stanu-213?fbclid=IwAR1rRSCP4jPi-v764WmIstpQPvE5lpj3AbhH9mEoH-6uae2ooy_LttxAe2Q