21-02-201914:34

21 лютого - День рідної мови

Рідна мова – духовний скарб нації. 21 лютого весь світ відзначає міжнародний день рідної мови. Україна – рідна земля для сотні народностей, які говорять десятками мов. Українська, румунська, вірменська… все це рідні мови для мільйонів українців, адже події революції гідності довели, що українець це не лише національність, це поклик серця і стан душі.

Це свято проголосили на генеральній конференції ЮНЕСКО у листопаді 1999 року з огляду на важливу роль мови в розвитку освіти, культури і формування нації. В Україні понад дві третини громадян вважають своєю рідною мовою українською, 17% вважають що мають дві рідні мови – російську та українську. Російською мовою називають 14% респондентів. Менше 1% - інші мови. Наразі у ЮНЕСКО порахували що в Україні є 15 мов які можуть зникнути, серед яких кримськотатарська, урумська та русинська. Українці цей день вшановують з 2002, саме тоді президент підписав указ про зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільного розвитку мов національних меншин. Міжнародний день рідної мови по всій Україні урочисто святкують мільйони громадян.

Згідно ст. 10 Конституції України, Державною мовою в Україні є українська мова. Наша мова є унікальною та не має аналогів у світі. Щоб висловити любов та шану до української мови, в усіх містах країни щорічно проводять різноманітні заходи з приводу святкування свята. Це скарб, який через рутину часу з собою пронесли наші предки у важкій боротьбі за право бути собою.