06-05-202312:05

6 травня 2023 року набирали чинності зміни до законодавства про виконання судових рішень

   6 травня 2023 року набирали чинності зміни до законодавства про виконання судових рішень.
 
   На період дії воєнного стану фізичні особи – боржники, на кошти яких накладено арешт, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму у розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує 2 мінімальних розмірів заробітної плати. Отже, звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється.
 
   Кількість виконавчих проваджень не впливає на розмір суми, яка не підлягає зверненню стягнення і на яку фізична особа - боржник може здійснювати видаткові операції.
 
   У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізичної особи — боржника в одному банку або на поточних рахунках в різних банках, для здійснення видаткових операцій має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи-боржника в одному банку.
 
   Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа – боржник звертається до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи - боржника, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.
 
   У заяві варто зазначити номер поточного рахунку, який фізична особа - боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок.
 
   Всі нововведення доступні за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3048-20#Text