15-09-202014:21

Кирило МІНЕНКО: Державна служба є хорошим місцем для старту кар’єри, де можна набути досвіду і проявити свої таланти

Чи може державна служба стати вдалим початком юридичної кар’єри, розповів слухачам Legal High School Кирило Міненко, начальник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України.

Він наголосив, що без знання принципів функціонування приватної юридичної практики, а ліпше — досвіду роботи в ній, неможливо бути ефективним державним службовцем. Його особистий досвід доводить, що симбіоз приватного і державного завжди вигідний, при цьому він послався на розвиток нових електронних юридичних сервісів, які виникли на базі співпраці державного і приватного секторів.

За словами лектора, державна служба змінюється, і службовець має бути на вістрі технічного прогресу — у сучасних чиновників є акаунти у соціальних мережах, трансляції на ютубі і телеграм-каналі. Повним ходом йде електронний документообіг, і звіт про виконану роботу надсилається не у формі службової записки, а у вигляді повідомлення у месенджері. Наразі активно відбувається перерозподіл функцій різних служб Міністерства юстиції, відбувається ротація кадрів.

Кирило Міненко розповів про умови роботи на державній службі, вказав на переваги цього статусу — у тому числі, унормованість робочого часу та доволі пристойну заробітну плату. Звісно, є загроза зміни команди після чергових виборів, проте це стосується переважно чиновників топрівня. Він вважає, що державна служба є хорошим місцем для старту кар’єри — тут можна набути досвіду і проявити свої таланти. При цьому він дав вичерпні поради щодо оформлення стажування студентів у підрозділах Міністерства юстиції.

Девізом сучасної держслужби, за його словами, є людиноорієнтованість, упродовж останнього року суттєво змінилася робота міністерства і вимоги до документів, які генерує відомство — вони мають бути зрозумілими для простих громадян, які не мають юридичної освіти. Найкращою державною службою він вважає ту, яка непомітна для громадян, — така служба виконує свої сервісні функції швидко і якісно.

Кирило Міненко запросив слухачів спробувати свої сили на держслужбі, зазначивши, що набуття практичного юридичного досвіду саме по собі безцінне, при цьому є напрями, які стануть у пригоді і в приватній практиці — наприклад, представництво держави в судах. За його словами, жодна приватна юридична фірма не може похвалитися такими обсягами роботи за найрізноманітнішими напрямами — від нотаріату до справ з банкрутства, які потребують різносторонніх знань. На думку лектора, для чоловіків може стати цікавою державна виконавча служба, де, крім заробітної плати, можна отримати суттєву винагороду за успішне виконавче провадження. У подальшому можна стати приватним виконавцем і працювати на себе, використовуючи досвід, набутий на державній службі.