02-02-202414:14

Марафон добровільного безоплатного донорства крові

Щороку у період зимових свят, особливо у січні, донорська активність помітно знижується, що призводить до зниження запасів донорської крові та компонентів крові в суб’єктах системи крові.
Враховуючи збройну агресію російської федерації та пов’язану з цим несприятливу оперативну обстановку, зокрема інтенсивність бойових дій та систематичні обстріли населених пунктів, проблема своєчасного поповнення запасів набуває особливої гостроти.

Привертати увагу до теми добровільного безоплатного донорства, його безпечності та «адресності», – тобто, жертовність кожної людини, яка здає кров, не є абстрактною, бо вона рятує конкретних людей, які потребують невідкладної допомоги в цивільних закладах охорони здоров’я, шпиталях і медичних підрозділах сил безпеки та сил оборони.
Тому, розуміючи наскільки важлива участь кожного з нас у вирішенні цієї проблеми та незмінно підтримуючи популяризацію донорства крові та її компонентів, Міністерство юстиції України спільно з Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м.Київ та за підтримки мобільних бригад КНП КОР "Київський обласний центр служби крові", Командування Медичних сил Збройних Сил України і Житомирський Обласний Центр Крові, вже вдруге під час війни, провело черговий великий дводенний марафон добровільного безоплатного донорства крові - 19 січня та 2 лютого, але цього разу він був ще значно масштабнішим – ініціативу підтримали цього разу знову співробітники інших центральних органів виконавчої влади та силових відомств.
Здавали кров разом зі співробітниками Міністерства юстиції та підпорядкованих Міністерству установ, зокрема, і представники багатьох силових відомств, Секретаріат Уповноваженого Верховної ради Ради України з прав людини, Офіс Генерального прокурора, Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція України, Національна академія внутрішніх справ, ДСНС України, судової гілки влади, АТ Ощадбанк, АТ ПриватБанк та багатьох інших установ і організацій.
Так, за результатами вчорашнього заходу 2 лютого близько 400 осіб взяли участь і понад 300 осіб здійснили донацію, а за результатами двох днів цієї чергової масштабної донорської акції майже 800 людей взяли участь, з яких понад 700 осіб стали донорами!
Ми щиро дякуємо всім, хто долучився і продовжує долучатися до цієї надважливої ініціативи, особливо в умовах сьогодення!
Хто не був допущений до донації через ті чі інші протипокази – перед донацією потенційним донорам визначали рівень гемоглобіну та обстежували загальний стан здоров’я. Лише після цього лікарі надавали дозвіл на донацію.
Дякуємо Вам все одно за те, що витратили час і намагалися допомогти!
Ця акція є підтримкою загальнонаціонального руху “У війни немає свята. Твоя кров може воювати. Стань донором!», започаткованого ще восени 2022 року СДУ Український центр трансплант-координації і спрямованого на активізацію донорського руху в країні (https://utcc.gov.ua/tvoya-krov-mozhe-voyuvaty/). В результаті цієї ініціативи та активної участі в ній суб’єктів системи крові вдалося забезпечити суттєвий приріст щоденного запасу еритроцитарних компонентів крові і тисячі врятованих життів. І Міністерство юстиції України непохитно підтримує та підтримуватиме й надалі цю важливу ініціативу!
Маємо пам’ятати – «Твоя кров може воювати – у війни немає свята»!

Міністерство юстиції України