05-12-201917:41

На Київщині відкрито унікальний модельний офіс пробації

Заступник Міністра юстиції України Віталій Василик взяв участь у відкритті модельного офісу пробації у Білій Церкві, створеного за сприяння проєктів міжнародної технічної допомоги «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні» (NORLAU) та «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку» (EDGE). В цьому офісі реалізовано європейську модель функціонування офісу пробації, що враховує усі міжнародні стандарти роботи з правопорушниками. У перспективі на базі Білоцерківського міськрайонного відділу Центру пробації, який і функціонуватиме у створеному офісі, є можливість для пілотування нових проєктів, у тому числі й запровадження електронного моніторингу.

Участь у відкритті модельного офісу пробації взяли також Посол Норвегії в Україні Уле Т. Хорпестад, директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук, керівник Проєкту NORLAU Віллі Гілл, міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий, керівництво та персонал Центру пробації, представники міжнародних проектів, що допомагають у розвитку пробації в Україні, органів місцевого самоврядування та державної влади, органів прокуратури та Кримінально-виконавчої системи України.

Під час свого виступу Віталій Василик акцентував увагу на змінах у політиці Міністерства юстиції та Уряду України у пенітенціарній сфері, зазначивши, що підвищення безпеки суспільства та зменшення рецидивів вчинення правопорушниками нових злочинів є одним із головних пріоритетів нової команди Міністерства.

«Державна політика у пенітенціарній сфері змінюється з тюремних акцентів на систему ресоціалізації засуджених для того, щоб після звільнення з тюрем їх прийняла громада і суспільство. Досягнення такої мети значною мірою залежить від органів місцевого самоврядування, які мають долучитися до створення безпечного середовища», – наголосив заступник Міністра.

Віталій Василик подякував міжнародним партнерам за підтримку та зауважив: «Безпечна Європа може бути лише з безпечною та успішною Україною. Наша держава дуже велика та має багато проблем, та ми вдячні за надану допомогу у їх вирішенні».

У свою чергу, директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук зазначив про важливість відкриття модельного офісу.

«Це результат нашої тривалої праці з партнерами. Це реальний результат реальної допомоги і щирих переживань за те, яким курсом і як буде розвиватися Україна. Це певний результат зразкового відношення громади та органів місцевого самоврядування Білої Церкви, а також розуміння тих новацій, які варто впроваджувати в нашій країні у такій важливій і чутливій сфері кримінального правосуддя. Але цей результат не є фіналом, а лише початком розвитку нашої системи пробації. Сподіваюся, що такі офіси пробації з’являться і в інших містах України», – сказав очільник національної системи пробації.

У вітальній промові Посол Норвегії в Україні Уле Т. Хорпестад зазначив, що створення гарного і безпечного середовища для професійної роботи є обов’язковою передумовою для якісного надання послуг.

 «Гідне ставлення до особистості та її проблем є фундаментом для змін поведінки в системі пробації та покращення якості життя на рівні громади та суспільства. Оновлений простір модельного офісу пробації слугує саме таким змінам», – сказав Повноважний Посол.

Міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий також подякував присутнім за підтримку та наголосив, що радий і гордий з того, що місто Біла Церква стала одним із перших, де впроваджено такий прогресивний проєкт.

«Це, насамперед, безпека проживання громади у нашому місті. Підвищуючи безпеку, ми створюємо комфортне середовище для проживання в місті», – зазначив мер Білої Церкви. Він також поінформував присутніх, що місцева влада уже розглянула питання щодо затвердження програми та виділення у наступному році коштів для підтримки діяльності Білоцерківського відділу пробації. Біла Церква стала другим після Харкова містом, де за сприяння NORLAU Проєкту Пробації створено модельний офіс пробації.

Керівник цього Проєкту Віллі Гілл акцентував увагу на тому, що співробітники цього підрозділу пробації є найціннішим у створенні модельного офісу пробації. Їх комфорт і безпека під час виконання роботи сприяють зміні поведінки клієнтів пробації, підвищенню безпеки в місті та реабілітації засуджених, що підвищує довіру громади до пробації в цілому. «Пробація – одна з найголовніших ланок у системі юстиції», – сказав Віллі Гілл.

Інформацію взято з офіційного веб-сайту Міністерства юстиції України