16-02-202409:51

Нотаріальні дії в консульських установах

У Дипломатичній академії України імені Генадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України проводилось навчання консульських посадових осіб, які готуються до службового відрядження за кордон.

Програмою навчання передбачалось розглянути різні аспекти діяльності консульської посадової особи, зокрема і вчинення нотаріальних дій.
Допомагали посадовим особам опрацювати складні аспекти нотаріального напрямку
    начальник відділу організації роботи Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату та аналітично - методичного забезпечення Департаменту нотаріату Міністерства юстиції України Катерина Кисельова
   та завідувач Пʼятої київської державної нотаріальної контори державний нотаріус Лілія Марцинкевич.
Статтею 38 Закону України «Про нотаріат» визначено перелік нотаріальних дії, які вчиняються консульськими установами України.
 
Найбільш розповсюдженими з них є посвідчення довіреностей, заповітів, а також засвідчення справжності підпису особи на різноманітних заявах.
Під час заходу присутні обговорили теоретичні та практичні тонкощі вчинення нотаріальних дій, а також подальшу процедуру реєстрації в єдиних та державних реєстрах, що функціонують в системі Міністерства юстиції України.
 
Сподіваємось, що отримані знання допоможуть працівникам консульських установ далеко від Батьківщини надавати якісні послуги громадянам України.