02-02-202410:23

Підсумки роботи нотаріусів, Мін'юсту та його територіальних органів у сфері нотаріату за 2023 рік

В Україні нотаріальне обслуговування населення здійснюють 565 державних нотаріальних контор і 25 державних нотаріальних архівів, в яких працює 748 державних нотаріусів та 620 консультантів.

Крім того, нотаріальне обслуговування населення здійснюють 5 607 приватних нотаріусів.
При цьому протягом 2023 року Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату при Міністерстві юстиції України за результатами розгляду подань про анулювання свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю було прийнято 117 рішень про анулювання нотаріусам свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю, з них 108 свідоцтв про право на зайняття нотаріальною діяльністю було анульовано за вчинення нотаріусами України протиправних дій, спрямованих на отримання права на здійснення нотаріальної діяльності за російським законодавством на тимчасово окупованій території України.
Водночас міжрегіональними управліннями Міністерства юстиції було зареєстровано приватну нотаріальну діяльність 163 осіб.

Найпопулярнішими нотаріальними діями лишаються:
  -  посвідчення довіреностей (1 355 180),
  -  засвідчення вірності копій (фотокопій) документів (3 865 431),
  -  засвідчення справжності підпису на документах (2 540 506).
 Серед нотаріальних дій, які були вчинені державними нотаріусами, перше місце займає оформлення спадщини.
 Видача свідоцтва про право на спадщину державними нотаріусами становить 44 % від загальної кількості дій, тоді як приватними – лише 8 %.
Натомість до приватних нотаріусів частіше звертаються за посвідченням правочинів щодо відчуження нерухомого майна.
 Приватними нотаріусами України протягом 2023 року було посвідчено 287 423 договори відчуження нерухомого майна, крім земельних ділянок, тоді як державними нотаріусами лише 19 788 таких договорів.
З відкриттям ринку землі також збільшилася кількість посвідчених договорів відчуження земельних ділянок (у тому числі сільськогосподарського призначення), а також земельних часток (паїв).
 
Більше інформації про результати роботи державних і приватних нотаріусів, Міністерства юстиції України та його територіальних органів у сфері нотаріату у 2023 році за посиланням: https://bit.ly/3un75mo