10-05-201917:53

Правопросвітницьку роботу проведено із учнями Вишгородського технічного ліцею НТУУ "КПІ"

З метою належного інформування дітей про їхні права в межах реалізації кампаній "Стоп булінг!" та "Відповідальне батьківство" представники Управління юстиції завітали до Вишгородського технічного ліцею НТУУ "КПІ".

Учнів ознайомили із законодавчим визначенням поняття "булінг (цькування)" - діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю особи. Відповідальність за такі дії - штраф або ж громадські роботи. Її нестимуть особи, які на момент вчинення правопорушення досягли16 років, а у разі недосягнення відповідного віку - батьки чи особи, які їх замінюють. Крім того, у випадку неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу - на нього також покладається відповідальність - у вигляді штрафу або ж виправних робіт.

В контексті кампанії "Відповідальне батьківство" учнів поінформували про їхні права на належне утримання від батьків, зокрема, право на відшкодування витрат за додаткові витрати та право на отримання аліментів після досягнення повноліття у разі продовження навчання. 

Впевнені, що підвищення рівня правової обізнаності українських дітей є необхідною умовою для їх здорового та гідного майбутнього.