02-11-202316:25

Проведено семінар щодо забезпечення належного рівня надання нотаріальних послуг уповноваженими на це посадовими особами органів місцевого самоврядування

Нотаріат Київської області продовжує роботу щодо забезпечення належного рівня надання нотаріальних послуг уповноваженими на це посадовими особами органів місцевого самоврядування (об’єднаних територіальних громад).
Сьогодні Центральним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Київ) забезпечено проведення семінару за участі представників органів місцевого самоврядування (об’єднаних територіальних громад) Бучанського району Київської області з питань вчинення нотаріальних дій.
Семінар читали:
-Приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу Київської області Лариса ФАЛЬКОВСЬКА;
Начальник відділу з питань нотаріату у Київській області Олег ОНУФРІЄВ
Семінар проведено за участі 5 старост старостинських округів Бучанської територіальної громади з питань вчинення нотаріальних дій та прирівняних до нотаріальних посадовими особами органів місцевого самоврядування.
Олег ОНУФРІЄВ під час семінару надав роз’яснення учасникам про порядок внесення посадовими особами органів місцевого самоврядування відомостей до Єдиних та Державних реєстрів Міністерства юстиції України, зокрема щодо посвідчення заповітів та довіреностей, які прирівнюються до нотаріально посвідчених. Повідомлено учасників семінару про необхідність співпраці з питань реєстрації посвідчених заповітів з державним підприємством «Національні інформаційні системи» з використанням системи електронної взаємодії, що значно спрощує процедуру внесення відомостей про заповіти до Спадкового реєстру.
Ларисою ФАЛЬКОВСЬКОЮ під час семінару було роз’яснено особливості вчинення посадовими особами органів місцевого самоврядування нотаріальних дій, а саме щодо дотримання такими особами порядку вчинення нотаріальних дій та виконання правил нотаріального діловодства.
Під час семінару Ларисою ФАЛЬКОВСЬКОЮ детально розкрито питання нотаріальної практики при вчиненні уповноваженими посадовими особами органів місцевого самоврядування наступних нотаріальних дій:
1) вжиття заходів щодо охорони спадкового майна;
2) посвідчення заповітів (крім секретних);
3) видачі дублікатів посвідчених ними документів;
4) засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них;
5) засвідчення справжності підпису на документах;
6) посвідчення довіреностей прирівняних до нотаріальних від імені осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів.