01-02-201916:30

Рейдерські захоплення у сфері бізнесу: що робити власникам підприємств

З розвитком корпоративних відносин актуальною стає проблема захисту корпоративних прав, вибору ефективного механізму протидії порушенням у даній сфері за допомогою форм, способів та засобів захисту, що притаманні саме корпоративним правовідносинам.

Чинним законодавством України передбачено низку заходів якими можуть скористатися власники підприємства, які були незаконним чином позбавлені частки в статутному капіталі юридичної особи.

Зокрема, за ініціативою Міністерства юстиції України було створено антирейдерські штаби в кожному регіоні. Робота оперативного штабу, створеного при Київській обласній державній адміністрації, забезпечує всебічний розгляд звернень з питань рейдерства завдяки включенню до посадового складу представників компетентних органів державної влади, зокрема, заступника голови Київської обласної державної адміністрації з питань забезпечення реалізації державної політики в агропромисловому комплексі, директора Департаменту агропромислового розвитку, директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі, директора Департаменту містобудування і архітектури, начальника Управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Київської обласної державної адміністрації, представників Головного територіального управління юстиції у Київській області, Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, Головного управління Національної поліції в Київській області, Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області, Головного управління Держгеокадастру у Київській області, прокуратури Київської області.

Головним територіальним управлінням юстиції у Київській області запроваджено «гарячу лінію» антирейдерського штабу за телефоном (044) 237 69 73, встановлено графік та часи роботи, визначено осіб, відповідальних за належне функціонування вказаної «гарячої лінії». 

Якщо ж Ваші права порушені відповідною дією чи бездіяльністю державного реєстратора, положеннями статті 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», передбачено порядок оскарження рішення, дії або бездіяльності державного реєстратора суб’єкта державної реєстрації до Міністерства юстиції України та його територіальних органів.

З відомостями щодо алгоритму дій стосовно подання скарг у сфері державної реєстрації бізнесу, вимог до оформлення скарги та опису типових помилок Ви може ознайомитися на нашому сайті в розділі «Напрями             діяльності» → «Державна реєстрація».