05-03-202018:32

Відбулась міжвідомча зустріч "Аграрне рейдерство: виклики та протидія"

Сьогодні, 5 березня 2020 року, відбулась міжвідомча зустріч щодо вирішення проблемних питань у напрямку протидії рейдерству «Аграрне рейдерство: виклики та протидія».
У робочій та комфортній атмосфері правового клубу "PRAVOKATOR" зустрілись Дмитро Кирилюк - директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України, Кирило Міненко - очільник Центрального міжрегіонального управління Мін’юсту, Михайло Апостол - радник Міністра внутрішніх справ з аграрних питань, Олександр Баранов - в.о. директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги, Наталя Козаєва - голова відділення Нотаріальної палати України в місті Києві, Василь Гончарук - голова громадської ради при Міністерстві юстиції, працівники обласних адміністрації та інших державних установ, а також представники громадських організацій, фермери та підприємці.

Очільник Центрального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко зазначив, що тільки спільна робота колегій з розгляду скарг, антирейдерських аграрних штабів, національної поліції та державних реєстраторів і нотаріусів, які відкрито та професійно виконують свою роботу зможуть мінімізувати спроби рейдерства в Україні.
«Все, що потрібно від ЦМРУ МЮ в напрямку протидії рейдерства ми робимо. У нас діє професійна Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), яка знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Євгена Сверстюка, 15.

Протягом 2 місяців нового року вона вже розглянула 64 скарги, 35 з них у сфері реєстрації нерухомості, а 29 - бізнесу», - додав він.
Про досвід роботи, ефективність та актуальність антирейдерських аграрних штабів розповів Олександр Свіренюк, який є заступником начальника #центральнаюстиція по Черкаській області.

Як зазначив керівник Департаменту нотаріату та державної реєстрації Мін’юсту Дмитро Кирилюк – на адресу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України та його територіальних управлінь надходить велика кількість скарг, які, насправді, не мають ознак рейдерства. Громадяни часто за допомогою колегії, яка здійснює свою роботу якісно, професійно та відкрито, хочуть вирішити свої земельні суперечки або внутрішні корпоративні спори. Однак забувають, що такий розгляд відноситься до компетенції суду, а не колегії. З початку року зафіксовано тільки пару випадків справжнього рейдерства.

Олександр Баранов зауважив, що найбільша проблема наших громадян в тому, що вони не знають своїх прав, тому не можуть відслідкувати момент їх порушення. Головним завданням системи БПД є надання якісної первинної та вторинної правових допомог, а також здійснення системного правопросвітництва населення.

Цікаву та конструктивну розмову підтримала Наталія Козаєва та розповіла про аграрні розписки як інструмент залучення інвестицій та про аграрний реєстр як додатковий захист прав і законних інтересів аграріїв, який максимально мінімізує ризик рейдерства.

Радник Міністра внутрішніх справ Михайло Апостол наголосив, що оперативність громадян у зверненні до компетентних органів у випадку рейдерства майна чи бізнесу дозволить якнайшвидше відновити порушені права та покарати винних.

Також у другому блоці зустрічі запрошені експерти та фахівці в області протидії рейдерству разом з представниками аграрної спільноти обговорили проблемні питання протидії та захисту від незаконних дій в реєстрах та рейдерських захоплень.

Проте комунікація щодо протидії рейдерству не закінчується проведеною зустріччю, а продовжується надалі.

Фотозвіт за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/galleries/mijvidomcha-zustrich-agrarne-reyderstvo-vikliki-ta-protidiya

Ми працюємо для Вас!