12-05-202319:06

09 травня 2023 року Уряд прийняв постанову, якою вносяться зміни до низки постанов, щодо питань державної реєстрації та діяльності нотаріату

   Серед основних змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану»
   
   Змінено норму, яка передбачала можливість посвідчення довіреностей та засвідчення заяв без спеціальних нотаріальних бланків, замість цього пп.3 п.1 викладено в наступній редакції: «для перевірки дійсності довіреності, яка була викладена без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчена нотаріусом відповідно до законодавства, яке передбачало таке посвідчення, заінтересована особа звертається з її копією до відповідного нотаріуса, який зобов’язаний протягом двох робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності».
 
   Пом’якшено вимоги, яким мають відповідати нотаріуси, які включені до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (далі – Перелік).
 
   Зокрема це нотаріуси, окрім інших критеріїв, щодо яких після 1 січня 2020 р. щодо них Міністерством юстиції не приймалося рішення про анулювання або не менше двох рішень про блокування (принаймні два з яких на строк більше 2 місяців) доступу відповідно до ДРП, ЄДР.
 
   Зверніть увагу, що внаслідок змін до пп.10 п.1 з’явилася нова категорія «Нотаріус, виключений з Переліку», тобто після набрання чинності даними змінами нотаріусів зможуть виключати з Переліку.
 
   Збільшені строки на кожному етапі розгляду заяв на включення до Переліку: на стадії відділення НПУ з 2 до 5 днів; територіального управління – з 4 до 10 днів; МЮ – з 5 до 10 днів.
 
   Пп. 15 п.1 викладено в новій редакції: «вчинення нотаріальних дій нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовано в межах тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації, забороняється.»
 
   Пп.17 п.1 виключено: «забороняється нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна до закінчення одного місяця з дня державної реєстрації права власності відчужувача нерухомого майна, якщо таке право набуто відчужувачем під час дії в Україні воєнного стану на підставі договору або у зв’язку з передачею майна у власність юридичної особи як внесок (внесення майна до статутного (складеного) капіталу (статутного фонду), вступні, членські та цільові внески членів кооперативу тощо), або у зв’язку з виходом із складу засновників (учасників) юридичної особи;»
Після набрання чинності цих змін місяць чекати вже не буде потрібно.
 
   Пп.18 п.1 виключено: не потрібно буде підтверджувати довіреність заявою!!!!!
 
   Пункт 3 виключено: «Установити, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.»
 
   Тобто виключено норму, яка суперечить статтям 1270, 1272 ЦК України, а тому згідно позиції ВС (Постанова Верховного Суду від 25 січня 2023 року у справі №676/47/21 https://reyestr.court.gov.ua/Review/108654283) не підлягала застосуванню.
 
   Однак, звертаю увагу, що даній частині (щодо строків по спадщині) постанова КМУ набирає чинності через місяць після опублікування
 
    Серед основних змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 р. № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану»:
 
   Виключено пп.8-1 п.1: « вимоги законодавства щодо обов’язку подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника відповідно до пункту 4 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», а також щодо обов’язку підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника відповідно до статті 17-1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» не застосовуються;»
 
   Нагадую нині діючу редакцію ч.1 п.4 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»: Юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності нормативно-правовими актами, якими затверджені положення про форму та зміст структури власності і методологія визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника (крім осіб, зазначених у частині восьмій статті 5-1 цього Закону, та юридичних осіб, які подали відомості про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності), подають інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності в порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", протягом шести місяців з дня набрання чинності нормативно-правовими актами, якими будуть затверджені положення про форму та зміст структури власності і методологія визначення юридичною особою кінцевого бенефіціарного власника, але не раніше 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.
 
   З пп.9 п.1 виключено норму (дзеркально як і пп.17 п.1 Постанови 164) про заборону державної реєстрація набуття права власності на нерухоме майно до закінчення одного місяця з дня державної реєстрації…
 
   Уточнено, що заборонено державну реєстрацію зміни місцезнаходження юридичної особи, у результаті якої місцезнаходження належатиме до адміністративно-територіальної одиниці, що належить до тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації. Тобто вилучено з заборони зміни адреси території, на яких ведуться активні бойові дії.
 
   Одна з найдовгоочікуваніших змін у нотаріальній спільноті, яка дозволить відновити роботу нотаріусів, робоче місце яких знаходиться в межах територій активних бойових дій.
 
   Вводиться новий вид територій: «територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси)».
Окремо дякую усім, хто доклав свої зусилля, щоб ця норма нарешті була прийнята і сподіваюся до Наказу №309 Мінреінтеграції внесуть зміни і колеги відновлять роботу вже скоро!!!!
 
   Серед основних змін до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 р. № 990
Зокрема новими нормами передбачено, що:
 
   Тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації не проводиться щодо осіб, які раніше виконували функції державного реєстратора, перебуваючи у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації, крім Мін’юсту чи його територіального органу. Тестування на знання законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань не проводиться щодо осіб, які виконували функції державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, перебуваючи у трудових відносинах із Мін’юстом чи його територіальним органом у період після 01.05.2016 не менше ніж 3 місяці.
 
   Рішення Мін’юсту про результати проведення камеральної перевірки та притягнення державного реєстратора, уповноваженої особи суб’єкта державної реєстрації, нотаріуса до передбаченої законом відповідальності та акт про проведення камеральної перевірки, на підставі якого Мін’юстом прийнято відповідне рішення, розміщуються на офіційному веб-сайті Мін’юсту протягом двох робочих днів з дня прийняття такого рішення.
 
   Серед основних змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1133 «Про надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у скорочені строки»
Зокрема доповнено нормою:
 
   У разі відмови в державній реєстрації плата за проведення державної реєстрації у скорочені строки не повертається, крім випадку, передбаченого пунктом 4 цієї постанови. Якщо протягом місяця з дня прийняття рішення про відмову заявником повторно подано документи для відповідної державної реєстрації, плата за проведення державної реєстрації у скорочені строки не справляється. Така державна реєстрація проводиться у скорочені строки, передбачені пунктом 1 цієї постанови, за які справлялася плата.
Ця постанова набирає чинності через пʼять днів з дня її опублікування, крім підпункту 2 пункту 3 змін (виключення норми зі строками по спадщині), затверджених цією постановою, який набирає чинності через один місяць з дня її опублікування.
 
   Увага! З’явився офіційний текст Постанови КМУ від 09 травня 2023 року № 469 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану»