28-02-202409:56

Аліменти як соціальний захист дитини

Виплата аліментів в Україні є одним із важливих аспектів соціального захисту громадян, зокрема дітей та потребуючих осіб.
    Аліменти - це суми коштів, які один з батьків або інша особа повинна виплачувати на утримання своєї дитини або іншої особи, яка має право на аліменти.
 
   Отже, яка процедура встановлення аліментів
     Перш за все, процес встановлення аліментів починається з подання позовної заяви до суду від батька, матері або законного представника дитини.
     Далі в судовому порядку розглядає справу і приймає відповідне рішення щодо встановлення розміру аліментів, який зазвичай визначається в розмірі відсотка від доходів або в розмірі фіксованої суми.
     Після винесення рішення суду, стягування аліментів здійснюється через виконавчий лист, який видається виконавчим органом.
     Також аліменти можна призначити у добровільному порядку за нотаріальним договором.
    
Який же мінімальний розмір аліментів в Україні ?
  •       для дітей до 6 років становить 1 281,5 грн.
          для дітей від 6 до 18 років станвоить та 1 598 грн
   Ці показники привʼязані до прожиткового мінімуму в Україні. Відтак, зважайте, що розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим,
ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

   Нагадаємо, що прожитковий мінімум на дитину відповідно до віку становить (з січня 2024):
  1. до шести років – 2 563 грн,
  2. для дітей від 6 до 18 років – 3 196 грн.
Несплата аліментів може мати серйозні наслідки: штрафи, пеня, арешт рахунків та майна, обмеження виїзду за кордон та навіть кримінальна відповідальність.