23-02-202310:23

Інформація для врахування в роботі щодо деяких питань відмови у вчиненні нотаріальної дії

  Міністерство юстиції України у зв'язку з надходженням листа представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олени Колобродової від 25.01.2023 № 753.2/23/40.4, в якому йдеться про те, що в межах парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод громадян України незалежно від місця їх перебування, іноземців чи осіб без громадянства, які перебувають на території України, виявлено, що нотаріуси відмовляють громадянам російської федерації, які перебувають на законних підставах на території України, в оформленні довіреності на ім'я своїх родичів, громадян російської федерації, на представлення їх інтересів в установах, підприємствах, організаціях російської федерації з питань, що стосуються отримання пенсії, з метою формування єдиної нотаріальної практики звертає увагу на таке.

  Нотаріус здійснює свої професійні обов'язки відповідно до Закону України «Про нотаріат» (далі — Закон) та присяги, а також керується у своїй діяльності Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції України та його територіальних органів, а в Автономній Республіці Крим — нормативно-правовими актами Верховної Ради Автономної Республіки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

  Нотаріальні дії в умовах воєнного стану вчиняються з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (далі — постанова № 164) з відповідними змінами та доповненнями.

  Підпунктом 1 пункту 1 постанови № 164 передбачено, що незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов'язаної з державою-агресором, визначеної постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв'язку з військовою агресією російської федерації» (далі — постанова № 187), зупиняються. У разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні. Ці обмеження діють до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних з державою-агресором, та не поширюються на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства російської федерації та посвідчення заповіту військовополоненого, а також на звернення юридичних осіб, визначених абзацами п'ятим — восьмим підпунктом 1 пункту 1 постанови № 164.

  З метою забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв'язку з військовою агресією російської федерації до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних з державою-агресором постановою № 187 встановлено мораторій (заборону) на виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов'язань, кредиторами (стягувачами) за якими є російська федерація або особи, пов'язані з державою-агресором, перелік яких визначений підпунктом 1 пункту 1 постанови № 187.

  Такими особами є:

- громадяни російської федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;

- юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства російської федерації;

- юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є російська федерація, громадянин російської федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства російської федерації.

  Проживання на території України на законних підставах — це проживання в Україні іноземця чи особи без громадянства, які мають:

- у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 року відмітку про постійну чи тимчасову прописку на території України або зареєстрували на території України свій національний паспорт, або

- посвідку на постійне чи тимчасове проживання на території України, або

- військовий квиток, виданий іноземцю чи особі без громадянства, які в установленому порядку уклали контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії України, або

- посвідчення біженця чи документ, що підтверджує надання притулку в Україні (стаття 1 Закону України «Про громадянство України»).

  З огляду на викладене застосування встановленого постановою № 187 мораторію (заборони) потребує з'ясування наявності або відсутності у відповідного громадянина російської федерації документів, які підтверджують його проживання на території України на законних підставах.

  Відповідно до положень статті 244 Цивільного кодексу України довіреністю є (письмовий документ, який видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

  Довіреність за своєю природою є одностороннім правочином.

  Статтею 43 Закону передбачено, що нотаріус здійснює установлення особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії.

 Також звертаємо увагу, що статтею 49 Закону визначено перелік підстав для відмови у вчиненні нотаріальної дії, зокрема нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо вчинення такої дії суперечить законодавству України, не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

 При цьому нотаріусу або посадовій особі, яка вчиняє нотаріальні дії, забороняється безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

 На вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов'язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз'яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову (частина четверта статті 49 Закону).

  Зокрема, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання шляхом звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (статті 15, 16 Цивільного кодексу України).

 Враховуючи, що нотаріус покликаний відстоювати законність, верховенство права, бути на захисті прав та інтересів фізичних та юридичних осіб, з метою забезпечення можливості звернення особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, за захистом своїх цивільних прав та інтересів до суду нотаріус зобов'язаний винести постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії на вимогу такої особи.

  Зауважуємо, що іноземці, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, — за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України (стаття 26 Конституції України).