19-06-202316:29

Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту

Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту

            Війська агресора застосовують сексуальне насилля як один із методі ведення війни в великих масштабах. Жахливим болем відгукуються історії з кожного міста, якого божай трішки торкнулась рука окупації. Ізюм, Буча чи Ірпінь… Такий жорстокий метод, зокрема, є інструментом військової стратегії, який використовується для поширення страху, контролю та підкорення населення. Воєнні групи, армії та інші збройні формування використовують сексуальне насильство як засіб воєнної тактики. Відбуваються масові зґвалтування, сексуальне використання як покарання, або для набору інформації, звідки випливають поширення СТД та інфікування ВІЛ/СНІДом. Ці злочини залишають жертвам не тільки тілесні, але й психологічні та соціальні рубці, що важко загоїти.

Як зафіксувати вчинення злочину і захистити себе?

1️⃣.  Повідомити про злочин поліцію (ПІП та контакті дані; дату, час місце скоєння злочину; обставини злочину; контактні дані свідків/очевидців; інформацію про подібні випадки тощо).

2️⃣.  Після відкриття кримінального провадження отримати витяг з Єдиного державного реєстру досудового слідства.

3️⃣.  З ним звернутися до системи БПД (зателефонувавши до контакт-центру 0 800 213 103 або одразу до бюро).

4️⃣.  Вам буде призначено адвоката за кошти Держбюджету.

            Кривдників обвинувачують переважно за статтею 438 ККУ (дана стаття передбачає покарання за жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені між народними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій

- караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Ті самі діяння, якщо вони поєднані з умисним вбивством, -

- караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі).

            Важливо зазначити, що злочини сексуального насильства в умовах конфлікту є серйозними порушеннями міжнародного гуманітарного права та прав людини, і їх покарання є необхідним для досягнення справедливості та запобігання подібним злочинам у майбутньому.