20-09-202215:46

Непогодження виїзду дитини за кордон одним із батьків

Стаття 33 Конституції України:
Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
 
Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених за нотаріально посвідченою згодою одним з батьків, за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків або без такої.
 
Так, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску через кордон, за його нотаріально посвідченою згодою із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі дитина до 16 років може подорожувати з іншим з батьків або уповноваженою особою.
 
Проте, якщо Ви проти, щоб Ваша дитина з об’єктивних причин покидала країну, усно заборонити виїзд неможливо
 
Для інформування про обмеження виїзду дитини за кордон необхідно письмове звернення до Адміністрації Держприкордонслужби, до якого обов’язково додати НОТАРІАЛЬНИЙ бланк про непогодження такого виїзду одним із батьків.
 
У разі існування обґрунтованих підстав вважати, що виїзд за межі України може зашкодити інтересам та безпеці дитини, рекомендуємо вам звернутися на ім’я Голови Державної прикордонної служби України, де зазначити вашу повну адресу проживання, ПІБ (відповідно до Закону України «Про звернення громадян»), а також обґрунтування підстав необхідності такої заборони. За можливості додайте до вашого звернення копії документів, що підтверджують родинні зв’язки та підтвердження обставин, викладених у вашій заяві.
 
Ви можете звернутися листом на поштову адресу:
01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26
або особисто в громадську приймальню за адресою - м. Київ, вул. Володимирська, 30
або на електронну пошту на адресу - zvernennia@dpsu.gov.ua
Підписуйтесь на Telegram-канал #центральнаюстиція та дізнавайтесь цікаву інформацію першими:
Краще сприймаєте інформація через відео-контент? Тоді підписуйтесь на наш YouTube-канал https://youtube.com/channel/UC8PRnzLjylFPsrHqNwb31AQ