01-07-202414:12

Нотаріальні округи в Україні: правила їх діяльності та вибору нотаріуса

Нотаріальний округ - це територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність, в якому знаходиться державна нотаріальна контора, де працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса та визначено ст. 13-1 Закону «Про нотаріат» (далі - Закон).
   Нотаріальні округи визначаються відповідно до адміністративно-територіального устрою України. У містах з районним поділом округом діяльності нотаріуса є вся територія міста.
   Якщо відбудеться зміна адміністративно-територіального поділу України, і робоче місце (контора) приватного нотаріуса опиниться в іншому нотаріальному окрузі, нотаріальна діяльність цього нотаріуса повинна бути зареєстрована в новому окрузі.
Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, крім заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом.
   Нотаріальні дії вчиняються у приміщенні державної нотаріальної контори, у державному нотаріальному архіві, приміщенні, яке є робочим місцем (конторою) приватного нотаріуса.
   Та існують окремі випадки, коли фізична особа не може з'явитися в зазначене приміщення, а також коли того вимагають особливості посвідчуваного правочину, такі нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаними приміщеннями, але в межах нотаріального округу. Фізичні та юридичні особи мають право звернутися за вчиненням нотаріальної дії до будь-якого нотаріуса.
Оскільки документи оформлені, як державними так і приватними нотаріусами мають однакову юридичну силу
   Проте деякі нотаріальні дії мають бути вчинені лише в певному нотаріальному окрузі.
Наприклад, відповідно до статті 1221 Цивільного кодексу України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.
   Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця.
   Таким чином, для відкриття спадкової справи та подальшого оформлення спадщини спадкоємець має звернутись до будь-якої державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса, які здійснюють свою діяльність в межах територіальної одиниці (місто, село, селище), що була останнім місцем проживання спадкодавця. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем до нотаріуса особисто.
   Варто зазначити, щодо посвідчення договорів відчуження, іпотеки житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки чи іншого нерухомого майна, частина 4 статті 55 глави 5 розділу ІІ Закону передбачає, що нотаріальна дія здійснюється за місцезнаходженням цього майна або за місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.
Посвідчення договорів відчуження чи застави транспортних засобів, що підлягають державній реєстрації, здійснюється за місцезнаходженням юридичної особи або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.
⚖️ Водночас, посвідчити заповіт чи довіреність може будь-який нотаріус у межах свого нотаріального округу, незалежно від місця проживання чи реєстрації особи, яка звернулася до нього
   Тому звертаючись до нотаріуса, рекомендується заздалегідь дізнатися, чи може він вчинити необхідну вам нотаріальну дію.
 
   Перелік державних нотаріальних контор Центральної юстиції можете ознайомитись за посиланням http://surl.li/viyljc