21-09-202315:24

Добірка найбільш поширених питань щодо реєстрації громадських формуван, які надійшли до Telegram-чатів

До Telegram-чатів Центрального міжрегіонального управління Мінстерства юстиції (м. Київ) щодня надходить близько сотні питань по різних напрямках роботи.
Підбирали найбільш поширені питання щодо реєстрації громадських формувань:
❓ Чи може бути засновником громадської організації військова посадова особа?
✅ Відповідь: Відповідно до статті 7 Закону України "Про громадські об'єднання" засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації - 14 років.
❓ Питання: Яка процедура реєстрації ГО без статусу юридичної особи? І чи можливо надалі для цієї ГО надати такий статус в разі необхідності?
✅ Відповідь: Для державної реєстрації громадського об'єднання, що не має статус юридичної особи подаються такі документи: заява про державну реєстрацію громадського об'єднання, що не має статус юридичної особи; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення про утворення громадського об'єднання; відомості про засновників громадського об'єднання (ПІБ, дата народження, адреса місця проживання, реєстраційної номер облікової картки платника податків); відомості про особу (осіб), уповноважену представляти громадське об'єднання, реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах. Також має подаватись статут, якщо у протоколі є рішення про його затвердження. В подальшому, таке громадське об'єднання не може отримати статус юридичної особи.
❓ Яким чином подати документи по зміні керівника структурного утворення політичної партії (зі статусом юридичної особи) по пошті?
✅ Відповідь: Для державної реєстрації зміни керівника юридичної особи заявнику необхідно подати: заяву щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування (форма 4), примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, реєстр осіб, які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи, відомості про керівні органи, документ про сплату адміністративного збору. Крім того, статутом Партії може бути передбачено подання інших документів. Звертаємо Вашу увагу, що у разі подання документів поштовим відправленням заява завіряється нотаріально.
❓ Необхідно внести зміни до громадської організації, а саме додати КВЕД. Чи потрібно для цього рішення загальних зборів ? Які необхідно надати документи?
✅ Відповідь: Для внесення додаткового КВЕД потрібно провести збори. Документи, які потрібно надати для проведення змін: Протокол зборів. Реєстр присутніх. Заява форма 4. Квитанція про сплату адміністративного збору. Для подачі документів ви можете звернутися до Міжрегіонального управління Міністерства юстиції або до Центру надання адміністративних послуг. Необхідно подавати примірник оригіналу рішення уповноваженого органу управління (все залежить від статуту, не обов’язково мають бути збори). Також може бути подано нотаріально посвідчену довіреність, якщо документи подає не керівник і не підписант. Протоколом не можна уповноважити подавати документи має бути нотаріально посвідчена довіреність.
❓Чи може представник подати документи на реєстрацію громадської організації? Які документи підтверджують повноваження представника? Потрібна нотаріальна довіреність чи можемо в протоколі прописати уповноважену особу?
✅ Представник може подати документи для реєстрації, для цього достатньо його уповноважити протоколом.
❓Терміни розгляду реєстрації громадської організації 3 робочі дні?
Термін розгляду реєстрації громадської організації/громадської спілки 3 робочі дні. Але даний термін може бути збільшено на 15 робочих днів.
❓При реєстрації громадської організації, хто підписує структуру власності? Керівник чи засновники?
✅ Структура власності, яка подається у пакеті документів для державної реєстрації створення юридичної особи, підписується одним із засновників такої юридичної особи чи іншою уповноваженою зборами особою.
❓ Чи не підкажете де можна ознайомитись зі зразками заповнення документів для реєстрації громадської організації? Обмеження керівника/члена керівного органу щодо представництва юридичної особи, не зовсім зрозуміло якими вони можуть бути та як саме їх вписувати у форму 4.
✅ Зразки документів для державної реєстрації громадської організації- за посиланням https://centraljust.gov.ua/zrazok_zayavy. Щодо обмеження керівника/члена керівного органу щодо представництва юридичної особи- в заяві (форма 4) зазначаєте - відповідно до статуту.