30-12-202219:20

Насильству немає виправдання: як працює Стамбульська конфенція

  Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок та домашньому насильству й боротьбу з цими явищами, ще відома як Стамбульська конвенція (далі - Конвенція) покликана зруйнувати гендерні стереотипи, які допускають насильство щодо особи будь-якої статі, а особливо до жінок.

  Конвенція зобов'язує країну встановити кримінальну відповідальність за насильство щодо жінок і забезпечити за нього покарання. Звісно, в нашому законодавстві є подібні статті кримінального кодексу, однак вони розписані не настільки обширно та детально, як у Конвенції. 

  Зокрема, країни, що ратифікують Конвенцію, мають криміналізувати:

  • - психологічне насильство;
  • - переслідування (сталкінг);
  • - фізичне насильство;
  • - сексуальне насильство (включно зі зґвалтуванням, що передбачає різні види сексуальних активностей з особою без її згоди);
  • - примусовий шлюб;
  • - жіноче обрізання;
  • - примусовий аборт;
  • - примусову стерилізацію.

  Що стосується саме гендернозумовленого насильства щодо жінок: 

  За даними Нацполіції, щороку реєструється близько 300 тисяч заяв про вчинення правопорушень, пов'язаних з домашнім насильством. 

  Проте, не слід вважати, що кількість випадків обмежується вищезазначеною цифрою. Вголос говорити про домашнє насильство у суспільстві почали кілька років тому та ця проблема ще й досі залишається «напівприхованою».

  Сам термін «домашнє насильство» означає всі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, які відбуваються в сім’ї чи в межах місця проживання або між колишніми чи теперішніми подружжями або партнерами, незалежно від того, чи проживає правопорушник у тому самому місці, що й жертва, чи ні або незалежно від того, чи проживав правопорушник у тому самому місці, що й жертва, чи ні.

  Конвенція також забороняє медіацію в справах де є домашнє насильство, скасовує терміни давності притягнення до кримінальної відповідальності, забороняє перекладати відповідальність за вчинене насильство на його жертву.

  Якщо вам потрібна правова допомога, звертайтесь до центрів надання безоплатної правової допомоги.

  Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги https://linktr.ee/legalaid.gov.ua