13-10-202208:30

Питання та відповіді у facebook

Друзі, ви часто звертаєтесь до нас у соцмережах із запитаннями щодо роботи підрозділів юстиції. Тож сьогодні ділимось з Вами поширеними питаннями щодо виконання рішень:

Я програла суд щодо відшкодування моральної шкоди. Маю повернути 20 тисяч гривень. Проте ще не отримала рішення суду. Чи внесли мене у реєстр боржників?
Якщо Ви виконаєте рішення суду до того, як воно буде передано до державної виконавчої служби Ваші дані не будуть внесені у Єдиний реєстр боржників.

Вчора поштою отримала рішення суду. Що з ним тепер робити?
З метою здійснення примусового виконання рішення стягувачу (уповноваженій особі) необхідно звернутися з заявою про відкриття виконавчого провадження та оригіналом виконавчого документа до органів та осіб, які здійснюють примусове виконання рішень судів та інших органів (відділ державної виконавчої служби, приватний виконавець, а у визначених Законом випадках центральні органи виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів - ГУ ДКСУ). Разом з тим слід зазначити, що з метою виконання виконавчого документа про стягнення аліментів стягувач може звернутися безпосередньо до організації, від якої боржник отримує дохід (добровільне виконання рішення суду).

Чоловік має виплачувати аліменти за рішенням суду, але не робить цього добровільно уже кілька місяців. Де можна отримати виконавчий лист і що з ним робити?
Треба звернутись з заявою до суду, який виносив рішення у Вашій справі.
Виконавчий документ пред’являється за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належать стягувачу.

Звернувся до приватного виконавця для забезпечення примусового виконання рішення суду. Як дізнатися про стан виконавчого провадження?
Стан виконавчого провадження можна дізнатися через автоматизовану систему виконавчого провадження (https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors), чи шляхом подання звернення до начальника відповідного відділу державної виконавчої служби або ознайомитись з матеріалами провадження на особистому прийомі у державного виконавця.

Я постійно працюю і не можу ознайомитись з матеріалами виконавчого провадження у прийомний день. Чи можу це зробити дистанційно?
Сторони виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження в інший, зручний для них, час на підставі письмової заяви, в якій зазначаються бажана дата та час ознайомлення, або ж це можна зробити онлайн за допомогою ідентифікатора доступу до Автоматизованої системи виконавчого провадження.

Як можна швидко дізнатись прізвище виконавця який веде моє виконавче провадження?
Щоб дізнатись прізвище виконавця, який веде виконавче провадження через Єдиний реєстр боржників необхідно вказати П.І.Б. боржника або реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Я не довіряю своєму державному виконавцю. Чи можна його змінити на приватного чи іншого державного виконавця?
Стягувач, боржник, їхні представники можуть заявити про відвід державного виконавця начальнику відділу (відвід має бути вмотивованим викладеним в письмовій формі) у будь-який час до закінчення виконавчого провадження. За результатами розгляду заяви виноситься постанова про задоволення чи відмову у відводі державного виконавця.

Я за кордоном на заробітках і справно плачу аліменти на утримання своєї дитини, але я не можу особисто привезти квитанцію в Україну. Як ще можна передати квитанцію про сплату аліментів державному виконавцю?
Заяви та копії квитанцій про сплату боргу можна надісилати на електронну адресу вашого відділу державної виконавчої служби: https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/teritorialni_viddily_dvsi

Мені сьогодні треба сплатити штраф, а банки вже закриті. Як його можна сплатити через термінал або додаток банку?
Так, у терміналі/додатку треба зазначити реквізити вашого органу державної виконавчої служби: https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/teritorialni_viddily_dvsi

Як прибрати мої дані з Єдиного реєстру боржників?
Дані з реєстру вилучаються, коли:
- винесена постанова про закінчення виконавчого провадження;
- на рахунок органу державної виконавчої служби або рахунок приватного виконавця надійшла сума коштів для задоволення вимог стягувача, виконання постанов про стягнення виконавчого збору, - витрат виконавчого провадження;
- виконавчий документ повертається до стягувача або до суду