04-04-202408:12

Подання заяв у міжнародний Реєстр збитків у Дія.

Подання заяв у міжнародний Реєстр збитків у Дія.
У Гаазі почав працювати міжнародний Реєстр збитків, створений Україною, ЄС та ще 42 країнами. Реєстр збирає інформацію про шкоду, завдану Російською Федерацією, починаючи з 24 лютого 2022 року. Зараз реєстр збиратиме заяви українців та докази про руйнування або пошкодження майна. Україна разом з партнерами вже займаються розробкою компенсаційного механізму, за яким згодом будуть нараховуватись виплати.
Відповідаємо на актуальні питання:
 
Якою мовою можна подавати заяви?
На початковому етапі заявники матимуть можливість подавати заяви лише українською мовою.
 
Які докази необхідні для внесення заяв до міжнародного Реєстру збитків?
Чи може від заявників вимагатися надання додаткових доказів або інформації?
Для кожної категорії заяв буде розроблено форму заяви, яка міститиме опис інформації та доказів, які заявники повинні надати, а також додаткову інформацію та документи, які можуть бути подані на обґрунтування заяви. Усі докази мають бути подані в електронному вигляді через Портал Дія або його мобільний додаток.
Загалом, заявники повинні будуть надати відомості, що ідентифікують їхню особу, а також докази, що підтверджують настання збитків, втрату чи шкоду, про які йдеться (наприклад, що сталося, де і коли відбулися події, що стало причиною тощо), а також надати іншу необхідну інформацію, передбачену формою заяви. Наприклад, якщо заява стосується майна, заявники повинні будуть довести, що вони є законними власниками відповідного майна.
Реєстр співпрацюватиме з Урядом України з метою створення підтримки заявників у поданні заяв.
Також, за допомогою Порталу Дія та його мобільного додатку, заявники зможуть внести зміни чи доповнити заяви додатковою інформацією та доказами.
Реєстр збитків може також запросити у заявників надати виправлення, уточнення щодо поданих заяв та/або додаткову інформацію та/або докази.
 
Коли і як можна буде дізнатися про розгляд заяв та рішення Ради Реєстру збитків?
Заявники будуть поінформовані про стан розгляду їхніх заяв через систему Дія, в тому числі, про прийняття рішення щодо їхньої заяви.
Комунікація із заявниками здійснюється виключно через систему Дія та виключає будь-яку іншу форму прямої комунікації з боку Реєстру.
 
        Детальніше про міжнародний Реєстр збитків завданих агресією Російської Федерації проти України (або Реєстр збитків для України, RD4U) та подання заяв за категоріями збитків на вебсайті Мін'юсту: https://minjust.gov.ua/ndd/international_register_of_losses
             Заяву до першої відкритої категорії (А3) можна подати через застосунок Дія: мобільний додаток або вебпортал https://diia.gov.ua/services/RD4U.
 
Для подання на Категорію потрібно заповнити форму та відповісти на вказані запитання, надати відповідні докази на підтримку претензії: документи, записи, заяви, фотографії чи інші матеріали, які підтверджують збитки.