23-07-202012:05

Прізвище при одруженні: змінити чи залишити?

Залишити дівоче прізвище чи взяти чоловікове? - чи не найбільш актуальне питання серед українських наречених. Незважаючи на те що українське законодавство передбачає право на вибір прізвища при реєстрації шлюбу (ст. 35 Сімейного кодексу України), статистика свідчить, що близько 80% жінок-наречених все-таки беруть прізвище чоловіка, або міняють на подвійне. 

Тож маєте вибір:

- залишити свої прізвища;

-взяти прізвище нареченого/нареченої;

-до свого прізвища додати прізвище нареченого/нареченої.

Звертаємо увагу, що у разі, якщо подвійне прізвище візьме тільки наречена, вона повинна приєднати прізвище нареченого до свого, а не навпаки.

Якщо на момент шлюбу прізвище одного з подружжя вже є подвійним, він (вона) має право замінити одну із частин свого прізвища.

ЩО НА ВАС ЧЕКАЄ ПІСЛЯ ЗМІНИ ПРІЗВИЩА?

Якщо під час реєстрації шлюбу відбулася зміна прізвища – обов’язковій заміні підлягають наступні документи:

– внутрішній паспорт (паспорт громадянина України);

– закордонний паспорт;

– ідентифікаційний код;

– водійське посвідчення;

Також необхідно внести зміни до:

– медичної картки та страхового полісу (при його наявності);

– банківських договорів, карток та рахунків;

– реєстраційних документів підприємця (внесення відповідних змін до ЄДР, зміна ЕЦП, внесення змін до документів, згідно яких ФОП веде свою господарську діяльність);

  • студентського, читацького квитків та залікової книжки;
  • дисконтних та членських карток;
  • заповіту.

З ЧОГО ПОЧАТИ?

Першочергово, необхідно буде змінити свій внутрішній паспорт. Адже під час реєстрації шлюбу працівник відділу ДРАЦС проставляє на першій сторінці паспорту (у формі книжечки) штамп про те, що він підлягає обміну в місячний строк у зв'язку зі зміною прізвища.

Проставлення аналогічної відмітки на паспорті громадянина України у формі ID-картки не передбачене.

Звертаємо Вашу увагу на те, що пропущення строку наданого для обміну – є адміністративним правопорушенням і за невиконання цієї вимоги особа буде притягнута до адміністративної відповідальності.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЬ ДЛЯ ЗМІНИ ВНУТРІШНЬОГО ПАСПОРТУ?

Заява про зміну прізвища подається до територіального підрозділу Державної міграційної служби або до  Центру надання адміністративних послуг за місцем реєстрації. Така заява розглядається протягом одного місяця, після чого видається новий паспорт.

ЩО ДАЛІ?

Після заміни внутрішнього паспорта обов’язковій зміні підлягає закордонний. До заміни останнього, із старим прізвищем він дійсний тільки 1 місяць з дня зміни прізвища. Крім того, відразу після зміни прізвища в Державну прикордонну службу направляється інформація про недійсність, тепер вже старого закордонного паспорта.

Про факт зміни прізвища також обов’язково необхідно повідомити Державну фіскальну службу, для подальшого внесення цією службою змін до даних у реєстрі платників податків (для заміни картки платника податків). Ваш ідентифікаційний номер залишиться той самий, а зміниться тільки прізвище.

Зміні (перепідписанню чи оформленню додаткової угоди) підлягають угоди, які ви підписали раніше: страхування, надання житлово-комунальних послуг тощо. Хоча зміна угоди на надання послуг ЖКГ не є обов’язковою, все ж, якщо є час та можливість, варто це зробити, щоб згодом не мати проблем із надавачами послуг.

АКТУАЛЬНО!

Восени на українців чекають місцеві вибори (25 жовтня 2020).

До цього часу усім, хто змінив своє прізвище  необхідно внести зміни до реєстру виборців. Це можна зробити ОНЛАЙН за допомогою кваліфікованого електронного підпису на сайті Державного реєстру виборців. До заяви додайте копії документів, що підтверджують ці зміни і все. Або повідомте про зміну прізвища відділення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації. Якщо цього не зробити, то реалізувати своє виборче право Ви не зможете, так як Вас може не бути у списках.

 

Є й такі документи, які після зміни прізвища оновлювати не потрібно, а для підтвердження своєї особи потрібно надати новий паспорт і документ, на підставі якого змінено прізвище (свідоцтво про шлюб).

Змінювати не потрібно:

– документи про освіту: дипломи про середню і вищу освіту, дипломи кандидатів і докторів наук, сертифікати про проходження курсів з підвищення кваліфікації і так далі;

– документи, що встановлюють право на майно (наприклад, договір купівлі-продажу квартири);

– трудова книжка (у відділі кадрів повинні внести до неї відповідну поправку).

Що ж стосується водійських прав, то останні, замінювати не обов’язково, оскільки законодавством не передбачена відповідальність за користування правами на дошлюбному прізвищі. Але, тут виникає двояка ситуація, пред’являючи права та документи на транспортний засіб, треба пред’явити документ на підставі якого змінено прізвище. Тож, все ж таки, для уникнення непорозумінь радимо Вам змінити водійське посвідчення, звернувшись до сервісних центрів Міністерства внутрішніх справ України. Повторних іспитів здавати не потрібно.

Також, слід мати на увазі, що після розірвання шлюбу особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Колишній чоловік (дружина) не мають право вимагати зміни чи залишення прізвища.