07-06-202414:19

Реєстрація молодіжної громадської організації

Молодіжна Громадська Організація

За законом молодіжна громадська організація створюється для здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів членів організації.

Це можливість згуртувати у формі молодіжної громадської організації ініціативну групу та активність у абсолютно різних напрямках: подорожі, спорт і здоровий спосіб життя; популяризація сучасного мистецтва; екологічні ініціативи; інтелектуальний розвиток молоді; технологічні клуби та навіть IT-курси.

Відповідно до Закону України «Про основні засади молодіжної політики» (далі – Закон) молодіжна громадська організація – громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи віком від 14 до 35 років, крім випадків, визначених Законом.

Особливості реєстрації молодіжної громадської організації.

Отже, особливості реєстрації молодіжної громадської організації полягають насамперед у віці її засновників та членів.
Також, як правило, мета діяльності таких організацій має дещо специфічний характер – молодь прагне реалізувати свої права та можливості у сфері культури, спорту, розбудови держави тощо.

Заснувати молодіжну громадську організацію в Україні можуть не тільки її громадяни.

Це право надано також іноземцям та особам без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.
Віковий ценз становить 14 років.

Молодіжна громадська організація – законодавчі аспекти діяльності.

Відповідно до чинного законодавства, молодіжні громадські організації створюються та провадять свою діяльність на засадах добровільності, рівноправності своїх членів, самоврядування, законності а також гласності.

Політика держави передбачає можливість участі молодіжних громадських організацій у підготовці та прийнятті рішень, що стосуються державної політики по відношенню до молоді. Для цього молодіжні громадські організації можуть залучатися органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування до розроблення та обговорення відповідних законопроєктів. В свою чергу, молодіжні громадські організації вправі подавати свої пропозиції до проєктів концепцій державних цільових програм.

Документи для реєстрації.

На установчих зборах засновниками (у кількості не менше 2-х осіб) приймається рішення про створення молодіжної організації, яке оформлюється протоколом. Необхідно враховувати, що найменування організації обов'язково повинно містити вказівку на її статус, а саме - “молодіжна” організація.

Документи, які необхідно подати до органу реєстрації (у випадку створення юридичної особи):

  1. заява (форма 4 затверджена Міністерством юстиції від 17 липня 2023 р.);
  2. статут;
  3. протокол установчих зборів;
  4. реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах;
  5. відомості щодо керівних органів та особи, уповноваженої на представництво (разом із згодою вказаної особи);
  6. відомості щодо структури власності засновників.

Якщо організація планує здійснювати свою діяльність без реєстрації юридичної особи, то необхідно лише повідомити реєстраційний орган про заснування молодіжної організації, шляхом надання відповідної заяви, разом із протоколом, реєстром осіб, які брали участь в установчих зборах, відомостями про засновників та представника. В цьому випадку затвердження статуту та керівних органів відбувається лише, якщо це передбачено рішенням засновників.

Реєстрація молодіжної організації.

Державну реєстрацію молодіжної громадської організації проводять територіальні органи Міністерства юстиції.

Якщо ви прийняли рішення щодо реєстрації такої організації за додатковою консультацією звертайтеся до:

  • Відділу державної реєстрації громадських формувань у м. Києві: місто Київ, вулиця Є. Сверстюка, 15, кабінет 710. Телефон для консультації: 050 640 31 69 (гаряча лінія).
  • Відділу державної реєстрації громадських формувань у Київській області: місто Київ: вулиця Є. Сверстюка, 15, кабінет 715. Телефон для консультації: 096 477 71 32 (гаряча лінія) .
  • Відділу державної реєстрації громадських формувань у Черкаській області: місто Черкаси, бульвар Шевченка, 185, кабінет 238. Телефон для консультації: 050 825 42 87 (гаряча лінія) .
  • Відділу державної реєстрації громадських формувань у Житомирській області: місто Житомир, майдан Соборний, 1, кабінет 317. Телефон для консультації: 093 480 46 47 (гаряча лінія).
  • Відділу державної реєстрації громадських формувань у Вінницькій області: місто Вінниця, Хмельницьке шосе, 7, кабінет 121. Телефон для консультації: 097 387 11 12 (гаряча лінія).
  • Відділу державної реєстрації громадських формувань у Хмельницькій області: місто Хмельницький, вулиця Володимирська, 91, кабінет 27. Телефон для консультації: 097 049 59 84 (гаряча лінія).

    Відділ державної реєстрації громадських формувань у Хмельницькій області Управління державної реєстрації