06-02-202311:30

Роз'яснення Міністерства юстиції України щодо деяких питань спадкування

  У зв'язку з надходженням звернень від громадян з питань оформлення спадщини, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, та з метою формування єдиної нотаріальної практики Міністерство юстиції України повідомляє.

  03.12.2022 набрав чинності Закон України від 16.11.2022 № 2764-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо деяких питань визначення правового статусу тимчасово окупованих територій України в умовах воєнного стану», згідно з яким рішення щодо вищевказаних територій приймає Кабінет Міністрів України.

  Тимчасово окуповані російською федерацією території України визначені статтею 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (далі - Закон).

  Відповідно до пункту 3 частини першої статті 3 Закону окупованою територією визнається інша сухопутна територія України, внутрішні морські води і територіальне море України, визнані в умовах воєнного стану тимчасово окупованими Кабінетом Міністрів України.

  Дата початку і дата завершення тимчасової окупації територій, передбачених пунктом 3 частини першої статті 3 цього Закону, визначаються Кабінетом Міністрів України (частина перша статті 1 Закону).

  06.12.2022 постановою Кабінету Міністрів України № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією», серед іншого установлено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за формою згідно з додатком за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

  22.12.2022 наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією (далі - Перелік).

  Вказаний Перелік передбачає дати початку та завершення тимчасової окупації відповідних територій. 

  Статтею 66 Закону України «Про нотаріат» передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається нотаріусом за місцем відкриття спадщини.

  Відповідно до частин першої та третьої статті 1221 Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

  В особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

  З огляду на вищевикладене, слід звернути увагу, що відповідно до частин другої та третьої статті 111 Закону у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

  Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на території, передбаченій частиною першою цієї статті, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

  Законом не встановлюється правил обрання місця подання першої заяви (немає прив'язки до реєстрації місця проживання фізичної особи чи довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи).

  Водночас необхідно зазначити, що в умовах воєнного стану рішенням Кабінету Міністрів України положення статті 111 Закону можуть бути поширені на тимчасово окуповані території, передбачені пунктом 3 частини першої статті 3 цього Закону, надра під територіями, зазначеними у пункті 3 частини першої статті 3 цього Закону, і повітряний простір над цими територіями (абзац другий частини першої статті 111 Закону).

  З метою захисту спадкових прав громадян, які були змушені змінити звичне місце проживання (перебування) у зв'язку з військовою агресією рф, наказом Міністерства юстиції України від 11.03.2022 № 1118/5 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.03.2022 за № 325/37661 (набрав чинності 19.03.2022), були внесені зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерство юстиції України від 22.02.2012 № 296/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 за № 282/20595 (далі - Порядок), відповідно до яких:

- в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини;

- в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру та перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту протягом п'яти робочих днів з дня відновлення такого доступу;

- забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі.

  Інших заборон вказаними змінами не передбачено.

  Враховуючи вищевикладене, у разі, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є/була тимчасово окупована територія відповідно до Переліку, у розумінні частин другої та третьої статті 111 Закону, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, а видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється тим нотаріусом України, яким було заведено спадкову справу. 

  Оскільки вказані зміни спрямовані на захист спадкових прав громадян, відмова у видачі свідоцтва про право на спадщину в рамках спадкових справ, заведених відповідно до вищевказаних змін, буде їх порушенням.