16-08-202309:40

Важлива інформація щодо реєстрації у єдиній інформаційно-телекомунікаційній системі

Згідно зі статтею 6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, субʼєкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в ! обов'язковому порядку !
 
29.06.2023 Верховна Рада України прийняла Закон України від 29.06.2023 No 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обовʼязкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно - телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (далі - Закон), який набрав чинності 21.07.2023.
Ухвалення цього Закону свідчить про важливість розбудови та розвитку електронного судочинства в Україні.
Вказаним Законом запроваджено процесуальні наслідки (залишення позовної заяви, апеляційної, касаційної скарг без руху; повернення без розгляду заяв, клопотань та заперечень) для осіб, які зобовʼязані зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрували його.
За даними Вищої ради правосуддя значна кількість осіб, для яких реєстрація в ЄСІТС є обовʼязковою, досі не зареєстрували електронний кабінет у зазначеній системі.
 
Водночас ці особи є учасниками численних судових проваджень. Така ситуація унеможливлює електронний обмін документами із судом, передусім
надсилання повідомлень про засідання та процесуальних документів.
 
Паперовий документообіг значно збільшує строки розгляду справ та судові витрати.
 
 
Інструкція користувача Електронного кабінету розробляється адміністратором ЄCITC та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua
 (пункт 9 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 Ne 1845/0/15-21).