17-07-202008:52

Виконавчий напис нотаріуса як спосіб захисту права на утримання (аліменти) в позасудовому порядку

Пам'ятайте, навіть якщо чоловік та жінка розлучаються, вони продовжують бути мамою і татом для власних дітей! Тому утримувати і дбати про належний рівень життя дитини - незмінний обов'язок кожного з батьків.

Аліменти на дитину можуть виплачуватися добровільно або стягуватися примусово.
Щоб уникнути розгляду справи в суді та добровільно розподілити обов'язки і розміри виплат, варто звернутись до нотаріуса.

  • Батьки дітей можуть укласти договір про сплату аліментів на дитину, яким обов’язково встановлюють:
    розмір аліментів (за домовленістю між батьками, але не нижче мінімально гарантованого);
    строки сплати аліментів;
    порядок виплати;
    підстави цільового використання аліментів;
    можливість стягнення аліментів у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса у разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором.
    Умови договору не повинні порушувати права дитини, гарантовані законодавством. Даний договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується. Аліментні виплати по ньому сплачуються добровільно.

Ппереваги аліментного договору:
- визначення розміру аліментів за взаємною згодою
- спрощений (позасудовий) спосіб стягнення заборгованості
- «швидке розлучення» (якщо питання аліментів врегульовані договором, розлучитися можна протягом 1-2 місяців – у спрощеному провадженні, без участі сторін)

Що робити, якщо порядок сплати аліментних виплат порушений?
В такому разі стягнути аліментні платежі за договором можна не лише через суд, але й шляхом отримання виконавчого напису нотаріуса.
Для отримання виконавчого напису нотаріусу подається заява про вчинення виконавчого напису, оригінал нотаріально посвідченого договору про сплату аліментів на дитину, документи, що підтверджують безспірність заборгованості та встановлюють прострочення виконання зобов'язання.
Отримавши виконавчий напис нотаріуса можна звернутися до виконавчої служби про стягнення заборгованості по аліментних платежах.

До якого органу державної виконавчої служби пред’являти виконавчий документ?
Виконавчий документ пред’являється за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вбору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належать стягувачу.

Як відкрити провадження на підставі виконавчого напису нотаріуса?
Для відкриття виконавчого провадження необхідно подати заяву та оригінал виконавчого документа, в даному випадку - виконавчий напис нотаріуса.

Щоб сплатити аліментні виплати добровільно необхідно звернутися в бухгалтерію підприємства за місцем роботи із заявою з проханням перераховувати аліментні платежі на дитину. У заяві треба вказати суму аліментних платежів або відсоток відрахувань на аліментні виплати, а також банківські реквізити отримувача аліментних платежів для перерахування.

Довідково

Аліменти на дитину - це правовідносини між батьками і дітьми, в яких батьки зобов'язані матеріально забезпечувати дітей, а дітям належить право на отримання такого забезпечення.
Забезпечення утримання дітей нерозривно пов'язане з особистістю батьків, тому:
при житті батьків обов'язок по утриманню дитини не може бути доручений іншому члену сім'ї (дідусю, бабусі);
обов'язок утримання дітей не переходить до спадкоємців батьків після смерті;
обов'язок утримувати дитину зберігається до повноліття, за винятком особливих випадків, зазначених нижче;
обов'язок утримувати дітей не залежить від того, зареєстрований шлюб батьків чи ні, якщо шлюб розірвано і навіть в разі позбавлення батьківських прав.