31-05-202310:25

Встановлення особи, що звернулася до нотаріуса

   Забули паспорт і нотаріус відмовляється у вчиненні нотаріальної дії на основі фотокопії в телефоні? 

Чи просите зробити довіреність онлайн? 

   Доступність нотаріальної послуги залежить не тільки від нотаріуса, а й від дотримання особами, які звернулись за вчиненням нотаріальної дії чинного законодавства України.

   Згідно зі статтею 43 Закону України “Про нотаріат” не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності осіб - її учасників або їх уповноважених представників.

   При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

   Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії. Це можуть бути:

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

- дипломатичний чи службовий паспорт;

- посвідчення особи моряка;

- посвідчення члена екіпажу;

- посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні;

- національний паспорт іноземця або документ, що його замінює;

- посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни;

- посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи.

   Посвідчення водія, особи моряка, особи з інвалідністю чи учасника війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути прийняті нотаріусом для встановлення особи під час укладення правочинів.

   Важливо знати, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції в умовах воєнного стану» надано можливість законного перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства, крім громадян російської федерації, на підставі посвідки на тимчасове або постійне проживання, термін дії якої закінчився після 24 лютого 2022 року.

   Також паспорти громадян України у формі картки, строк дії яких закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 р. та після 24 лютого 2022 р., та паспорти громадянина України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартку особи у разі досягнення нею 25- чи 45-річного віку, строк вклеювання до яких настав за 30 днів до 24 лютого 2022 р. та після 24 лютого 2022 р., є чинними, тобто є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

   Ці норми діють під час воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення або скасування.