20-04-202308:30

Як отримати послуги нотаріуса людям з порушенням зору чи слуху?

   Щоб зберегти доступність нотаріальних послуг для осіб з інвалідністю, законодавством передбачено певні особливості вчинення нотаріальних дій за участю осіб з вадами зору чи слуху.
 
   Якщо фізична особа, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, має вади зору або з інших причин не має змоги самостійно прочитати документ, нотаріус уголос прочитує їй текст документа.
 
   Про це на документі робиться відмітка.
 
   Якщо з порушенням слуху, або фізична особа з повною втратою слуху, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, письменна, вона має прочитати документ і підписати його.
 
   Якщо така особа у зв'язку з хворобою або фізичною вадою не може підписати документ, то при вчиненні нотаріальної дії обов'язково повинна бути присутня особа (сурдоперекладач), яка володіє технікою спілкування з людиною з порушенням слуху.
 
   Підпис особи (сурдоперекладача) проставляється після тексту документа.
 
   Посвідчення заповіту:
якщо заповідач унаслідок фізичної вади, хвороби або з будь-яких інших причин не може власноручно підписати заповіт, за дорученням заповідача він може бути підписаний іншою фізичною особою.
 
   На бажання заповідача, а також у випадках, якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватись не менше ніж при двох свідках.
 
   Звернутись до державного нотаріуса #центральнаюстиція можна за контактами:
 
   Перелік приватних нотаріусів доступний за посиланням: