06-04-202315:54

Як переконати людину старшого віку спуститися в укриття

   Коли лунає сигнал повітряної тривоги в нас зазвичай зовсім мало часу, щоб перейти в укриття. Не можна гаяти ні хвилини!

   Довідник Безбар’єрності пропонує 5 порад, які допоможуть переконати людину старшого віку спуститися в укриття:

  1.    Домовтеся про необхідність йти в укриття ДО повітряної тривоги

   Літнім людям потрібно більше часу для ухвалення рішення. Поясніть, куди ви будете йти та що брати з собою. Ви можете дати старшій людині завдання, наприклад, взяти переноску з твариною, ковдру або ж вести дитину за руку. Таким чином людина з меншою ймовірністю буде відчувати себе “тягарем”.

  1.    Ви, певно, не раз чули від літніх людей “мені вже нічого не треба”, “я своє пожив/пожила” або “яка імовірність того, що прилетить саме сюди?” Через такі вирази людина може прикривати біль, тривогу й інші переживання.

   Нехтування правилами повітряної тривоги несе небезпеку для вашого життя та життя ваших близьких! Тому дайте зрозуміти, що її ніхто не кине і рішуче продовжуйте дії щодо переміщення в укриття!

  1.    Не переймайте емоції старших людей. У жодному разі не відповідайте агресією на агресію, не плачте та не вмовляйте. Так виходить її страх і біль, жорстка відповідь – це єдиний зараз спосіб контролю.

   Спеціалісти радять дати літнім людям 30-60 секунд на заспокоєння і зняття тиску, а ви поки збирайте речі або одягайте верхній одяг. Повторіть знову пропозицію, нагадайте про ваш план, скажіть, як вам важливо бути поруч або знати, що людина в безпеці. Говоріть чітко та спокійно.

   Обов’язково подякуйте їй, коли ви вже будете на шляху до укриття або після повернення звідти.

  1.    Пам’ятайте про потреби літньої людини в укритті. 

   Підготуйте заздалегідь потрібні ліки та теплий одяг. Тоді під час тривоги ви не витратите зайвий час на збори усього необхідного (в ідеалі мати тривожну валізку, яка буде завжди під рукою). 

   Будь-яка людина може розгубитися у стресовій ситуації, тому вголос повторюйте кожен крок: “Виходимо на вулицю”, “Йдемо в цей бік”. 

  1.    Нагадуйте, як вам важливо бути разом та знати, що близькі люди поруч, в безпеці. Подякуйте, що ви разом. Наголошуйте на цінності об’єднання і власному спокої, коли людина поруч.

   Дізнавайтесь більше про правила безбар’єрної мови, етику взаємодії та багато чого іншого у Довіднику Безбар’єрності: https://bf.in.ua/