13-04-202315:04

Як підтвердити право власності на майно у разі втрати документів

   Ніхто не застрахований від прикрих життєвих ситуацій, особливо під час війни.
 
   Перший крок із захисту Вашої нерухомості — перевірити чи внесені дані до електронних реєстрів.
 
   Якщо документ про право власності на нерухоме майно було видано до 2013 року, і право власності не зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, варто звернутися до державного реєстратора місцевої ради чи до нотаріуса задля внесення всіх даних.
 
   Якщо документи уже втрачено, проте залишились копії державного акту на право власності чи постійного користування земельною ділянкою або свідоцтва про право власності на нерухоме майно, все ще можна відновити.
 
   Допоможе державний реєстратор чи нотаріус.
 
   Разом із заявою Ви маєте подати:
- примірник копії втраченого, пошкодженого чи зіпсованого державного акта, свідоцтва про право власності на нерухоме майно (за наявності),
- технічний паспорт, якщо звернення стосується державної реєстрації прав на закінчений будівництвом об’єкт (будинок, квартира тощо).
 
   Під час реєстрації державний реєстратор в обов’язковому порядку перевіряє наявність зареєстрованих до 2013 року прав на підставі втрачених документів у Державному земельному кадастрі (якщо це земельна ділянка) чи в Реєстрі прав власності на нерухоме майно (якщо це закінчений будівництвом об’єкт чи об’єкт незавершеного будівництва), або на паперових носіях інформації (в реєстрових книгах, реєстраційних справах, ведення яких здійснювали підприємства бюро технічної інвентаризації).
 
   Якщо інформація про зареєстровані права підтверджується – проводиться державна реєстрація, при цьому у Державному реєстрі прав зазначаються відомості про втрату, пошкодження чи зіпсування відповідного документа.
 
   Адміністративний збір за таку державну реєстрацію не справляється.
 
   Якщо державний акт чи свідоцтво, що були видані до 2013 року, втрачені після того, як записи були внесені до Державного реєстру прав, то жодних реєстраційних дій вчиняти не потрібно. Всі зареєстровані речові права підтверджуються інформацією з реєстру.